Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed korzystaniem z ofert produktów będących suplementami diety o sugerowanych właściwościach przeciwwirusowych lub chroniących przed zarażeniem SARS-CoV-2, których natłok pojawiły się w ostatnim czasie głównie w internecie.
O ile o suplemencie diety można powiedzieć, że stanowi skoncentrowane źródło witamin lub składników mineralnych bądź innych substancji fizjologicznych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy, to jednak w praktyce nie jest on lekiem.
GIS przypomina, że suplement diety jest jedynie środkiem spożywczym mającym na celu uzupełnienie normalnej diety. Gdyż nie przechodzi on badań klinicznych i nie posiada potwierdzonego w badaniach działania farmakologicznego. W związku z czym nie można przypisywać suplementom działania leczniczego. Właściwości lecznicze może wykazywać tylko produkt leczniczy.
Definicja produktu leczniczego w świetle ustawy Prawa Farmaceutycznego prezentuje się w następujący sposób: „produktem leczniczym jest substancja lub mieszanina substancji, przedstawiana jako posiadająca właściwości zapobiegania lub leczenia chorób występujących u ludzi lub zwierząt lub podawana w celu postawienia diagnozy lub w celu przywrócenia, poprawienia lub modyfikacji fizjologicznych funkcji organizmu poprzez działanie farmakologiczne, immunologiczne lub metaboliczne”.
Co więcej, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. jasno określa, że informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności:
- co do właściwości środka spożywczego,
- co do jego charakteru,
- tożsamości, właściwości,
- składu,
- ilości,
- trwałości,
- kraju lub miejsca pochodzenia,
- metod wytwarzania lub produkcji.
Informacje na temat żywności muszą być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia dla konsumenta. Z tego powodu znakowanie, prezentacja i reklama nie mogą przypisywać jakiemukolwiek środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub leczenia chorób ludzi bądź też odwoływać się do tego rodzaju właściwości.
Zgodnie z ww. przepisami, do produktu spełniającego jednocześnie kryteria produktu leczniczego oraz kryteria innego rodzaju produktu, w szczególności suplementu diety, kosmetyku lub wyrobu medycznego, określone odrębnymi przepisami, stosuje się przepisy ustawy Prawa Farmaceutycznego.
Zatem wskazywanie w oznakowaniu, reklamie czy prezentacji środków spożywczych, w tym suplementów diety na ich właściwości lecznicze (takie jak np.: leczenie grypy, działanie przeciwwirusowe, ochrona przed zarażeniem SARS-Cov-2, leczenie infekcji COVID-19) stanowi naruszenie prawa i nie znajduje oparcia w medycynie opartej na faktach.
Dlatego GIS przestrzega przed kupnem i stosowaniem suplementów o rzekomych właściwościach.
Dodatkowo należy pamiętać, że suplementacja nie zastąpi zdrowego odżywiania ani leczenia.
Suplementacja może być jednak stosowana u osób cierpiących na niedobory poszczególnych witamin lub składników mineralnych lub w przypadku, kiedy z dietą nie są dostarczane wystarczające ilości witamin i składników mineralnych.
Dlatego GIS rekomenduje: w celu zadbania o swoje zdrowie i system immunologiczny w okresie kwarantanny, ograniczenia aktywności zawodowej i społecznej, w czasie większej zachorowalności na infekcje powinno się stosować zdrową i zbilansowaną dietę, odpowiednią długość snu, odpoczynek i rekreacje.
Opracowano na podstawie:
- Źródło, dokładna treść ostrzeżenia: https://gis.gov.pl/aktualnosci/ostrzezenie-przed-ofertami-dotyczacymi-przeciwwirusowych-produktow-spozywczych/
- Z wykorzystaniem informacji o suplementach diety: https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/suplementy-diety-szczegolowe-wymagania-prawne/