15 kwietnia w prawie letnim słońcu, na Rynku Górnym w Bodzentynie odbył się Bodzentyński Kiermasz Wiosenny. Wydarzenie to miało na celu prezentację regionalnych potraw, których przepisy będą umieszczone w wydawnictwie pt. „Świętokrzyskie smaki”. I tak oto siedem zespołów zaprezentowało swoje propozycje kulinarne.
- Stowarzyszenie Świętokrzyskie Jodły przygotowało „Zupę Świętokrzyskich Jodeł”
- Stowarzyszenie Furmani przygotowało „Furmańską kapustę z grochem”
- Stowarzyszenie Wilków-Nasz Dom przygotowało „Wiosenną zupę po Wilkowsku”.
- Stowarzyszenie Wzdolskie Kołowrotki przygotowało „Wzdolski Pasztet z królika na mchu”.
- Zespół „Wolanie spod Łysicy” prezentuje „Śliwke bockiem zawijano”
- Stowarzyszenie Dąbrowa przygotowało „Dąbrowską Zarzuckę”
- Zespół Leśnianie prezentuje „Wiosenną Potrawkę po Leśniańsku”.
Wydarzenie uświetniły występy Młodzieżowej Orkiestry Dętej z Bodzentyna oraz zespołów ludowych działających w gminie Bodzentyn. Uczestnicy Bodzentyńskiego Kiermaszu Wiosennego mieli możliwość spróbowania przygotowanych potraw jak i potańczenia przy znanych melodiach.
Organizatorzy wydarzenia: Samorząd Miasta i Gminy Bodzentyn, Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna oraz Miejsko-Gminne Centrum Kultury i Turystyki w Bodzentynie dziękują wszystkim za wspólną zabawę na bodzentyńskim rynku.
/MGCKiT
Fot./e-bodzentyn